250 000 podpisów w obronie emerytów mundurowych

dodano 4 dni temu, 2018-01-11 w kategorii: Akcje

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP złożył  dziś  250 000 podpisów pod projektem ustawy cofającym represyjne przepisy o emeryturach mundurowych.

Podpis pod wnioskiem do marszałka Sejmu złożył pełnomocnik inicjatywy ustawodawczej Andrzej Rozenek, który zaraz potem oświadczył na konferencji prasowej - Złożyliśmy dziś ćwierć miliona podpisów pod projektem, który zmierza na pomoc emerytom mundurowym, którzy zostali objęci haniebną ustawą z 16 grudnia 2016 r. W wyniku tej ustawy śmierć poniosło już 31 osób.

- Chcemy, aby jak najszybciej odbyła się debata nad tym projektem, pragniemy rzetelnej rozmowy na temat środowiska emerytów mundurowych – podkreślił Rozenek. - Chcemy, aby cały świat dowiedział się, że PiS-owska władza ustawami zabija ludzi – dodał.

Pełnomocnik obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej poinformował, iż w Polsce odbyło się ponda 60 spotkań związanych z inicjatywą zmiany „Ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy: Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin.”, w których udział wzięło ponad 10 000 osób.

- Liczby, które przytoczyłem świadczą o tym, że to co zrobił PiS jest poważnym problemem społecznym, zastosowanie odpowiedzialności zbiorowej oraz odebranie ludziom praw nabytych jest rzeczą niebywałą w demokratycznym państwie – ocenił Andrzej Rozenek. - Z tym każdy obywatel powinien walczyć w sposób czynny – dodał.

- Eurodeputowani SLD Bogusław Liberadzki oraz Janusz Zemke, stawiali kwestie emerytur mundurowych na forum Parlamentu Europejskiego – przypomniała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka prasowa Sojuszu. - Odbyło się to min. podczas debaty o stanie praworządności w Polsce – podkreśliła.

Zaraz po złożeniu podpisów w Kancelarii Sejmu, przed gmachem parlamentu odbyła się demonstracja poparcia dla obywatelskiego projektu ustawy, która zgromadziła kilku tysięczny tłum.

Założeniami inicjatywy ustawodawczej jest likwidacja wszystkich zmian wprowadzonych ustawą z 16 grudnia 2016 r.:

- zastosowanie przelicznika 1,3% podstawy wymiaru za każdy rok służby w latach 1944-1990. To przelicznik, jaki stosuje się w przypadku zwykłych emerytur ZUS-owskich.

- Zastosowanie przelicznika 2,6% podstawy wymiaru za każdy rok służby po 1990 r. Jest to przelicznik, jaki przysługuje wszystkim obecnym służbom mundurowym.

- Likwidacja górnej granicy wysokości emerytury lub renty "mundurowej".

Dziękujemy wszystkim, którzy zbierali, a przede wszystkim złożyli swoje podpisy pod tym projektem.

Obywatelski projekt ustawy w obronie emerytów mundurowych czeka na procedowanie.